Arginina, czy też L arginina to jeden z aminokwasów, które najczęściej można znaleźć w składzie preparatów dla sportowców. Jest ona tak samo ważna dla osób nie uprawiających żadnego sportu. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale też pobudza i wspomaga. Ale czy tylko? Dowiedz się, czy branie L-argininy jest bezpieczne dla organizmu. Arginina działa na ludzki organizm w szerokim zakresie. Nawet jej niewielka ilość pozwala na wsparcie organizmu i zauważenie wymiernych efektów w treningu. To powód, dla którego tak chętnie sięgają po nią zarówno zawodowi sportowcy, jak i zupełni amatorzy. Poprawia funkcjonowanie organizmu, pozwala na dłuższe zachowanie młodego wyglądu. W nadmiarze jednak jest niebezpieczna nie tylko dla zdrowia, ale też życia człowieka.

Działanie argininy

Arginina wpływa na produkcję tlenku azotu w organizmie. To dzięki niemu składniki odżywcze trafiają do tkanki mięśniowej organizmu. Im większe światło naczyń krwionośnych tym transport ten jest szybszy i łatwiejszy. Arginina działa na mięśnie gładkie, przez co zapobiega powstawaniu niektórych chorób krążenia, między innymi zawałowi serca czy wysokiemu ciśnieniu. Ale to nie wszystko – odpowiada też za produkcję niektórych ważnych związków w organizmie, które również mają wpływ na wydolność organizmu. Przyczynia się do produkcji nowych komórek mięśniowych, a także do ich regeneracji. Wspomaga syntezę hormonu wzrostu, przyspiesza detoksykację organizmu, opóźnia procesy starzenia.

Jak przyjmować argininę?

Dobowa dawka L-argininny w zależności od potrzeb waha się od 3 do 8 gr. Najlepsze efekty daje brana bezpośrednio przed treningiem oraz przed snem. Brana w odpowiednich ilościach nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Naturalnym źródłem L-argininy jest czerwone mięso, tłuste ryby, jaja, produkty nabiałowe i mleczne. Można ją też znaleźć w niektórych artykułach spożywczych pochodzenia roślinnego. Aby osiągnąć lepsze efekty w sporcie często stosowana jest jako suplement diety. Efekty jej działania są szybkie i wyraźne. Warto jednak robić przerwy w przyjmowaniu suplementów z tym aminokwasem. Brany non stop może mieć negatywne skutki. Długofalowe, nadmierne ilości tlenku azotu powodują dysfunkcje organizmu – wzrost ciśnienia krwi, problemy w prawidłowym działaniu mięśnia sercowego oraz problemu gastryczne. To, co początkowo poprawia w dłuższym okresie czasu niszczy.

Umiar przede wszystkim

Przedawkowanie L-argininy dostarczanej w pokarmie jest trudne do wykonania. Bez obaw można więc spożywać produkty ją zawierające. Rozwaga jest konieczna jednak przy suplementacji. Najlepiej robić to pod kontrolą lekarza.