Olej z czarnuszki to sprzymierzeniec organizmu. Jego zdrowotny potencjał doceniany jest już od tysięcy lat, czemu trudno jest się dziwić. To istna skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, w bonusie z antyoksydantami i przeciwutleniaczami. Sprawdźmy, dlaczego warto włączyć go do diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.
Właściwości oleju z czarnuszki
Właściwości czarnuszki siewnej są znane i doceniane już od pokoleń. Nie inaczej jest w przypadku produkowanego z nich oleju. Liczne badania naukowe potwierdzają jego skuteczność między innymi w terapii astmy, jak również utrzymaniu prawidłowej wagi. Nie bez znaczenia pozostaje także jego bardzo dobry wpływ na skórę i włosy. Jest szczególnie doceniany przy takich schorzeniach jak np. AZS.
Nasiona czarnuszki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe -3, -6 i -9. Warto również zwrócić szczególną uwagę na właściwości obniżające poziom cholesterolu czy też poprawę funkcjonowania układu immunologicznego poprzez obecność fitosteroli. Nasiona te są także bogate w przeciwutleniacze wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i wspierające odporność. Mowa o takich jak tymochinon, ditymochinon (nigellon), tymohydrochinon i tymol. Do tego dodajmy antyoksydanty (tokoferole) zwalczające wolne rodniki.
Jak widać właściwości oleju z czarnuszki są imponujące, stąd nie dziwi fakt, że jest tak doceniany już od tysięcy lat.
Olej z czarnuszki – dlaczego warto go spożywać?
Olej z czarnuszki wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również tymochinonu i fitosteroli. Są to związki, które pozytywnie wpływają na profil lipidowy – przyczyniają się zarówno do obniżenia złego cholesterolu, jak i ogólnego, co potwierdza wiele badań klinicznych.
Regularne spożywanie oleju z czarnuszki to także krok w stronę uregulowania ciśnienia tętniczego, jak również wsparcie dla tarczycy. Dobrej jakości oleje tłoczone na zimno przyczyniają się do regulacji poziomu hormonu TSH, który informuje nas o tym, czy gruczoł działa w prawidłowy sposób.
Badania wykazują również, że olej z czarnuszki jest cennym suplementem diety dla osób, które zmagają się z hiperglikemią. Spożywanie go w formie dodatków do potraw czy też “solo” pozwala obniżyć poziom cukru we krwi na czczo.
W oleju z czarnuszki znajduje się kwas linolowy (LA) – jeden z kwasów nienasyconych omega-6, który jest jednym z kluczowych składników bariery lipidowej naszego naskórka. Stosowanie produktu bezpośrednio na skórę to duży krok w stronę jej ochrony przed nadmierną utratą wody. To z kolei przepis na jej odpowiednie nawilżenie.
Czy olej z czarnuszki tłoczony na zimno wpływa na kondycję włosów? Okazuje się, że jak najbardziej! Zawarte w nim kwasy tłuszczowe, jak również antyoksydanty i witaminy korzystnie działają na kosmyki – pomagają w ich regeneracji i zabezpieczają je przed działaniem szkodliwych czynników. Ponadto olej z czarnuszki warto aplikować na skórę głowy – ma działanie przeciwzapalne i nawilżające.
Olej roślinny pozyskiwany z nasion czarnuszki jest także dużym wsparciem dla osób, które walczą z trądzikiem. Dzięki jego właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym niweluje ilość nowych wyprysków, jak również zwalcza te już powstałe. Ponadto dobrze nawilża skórę twarzy, co jest niezwykle istotne w leczeniu trądziku.
Olej z czarnuszki z pierwszego tłoczenia działa z korzyścią dla alergików. Wszystko dzięki zawartości tymochinonu, który wykazuje działanie antyhistaminowe. To bardzo cenna informacja zwłaszcza dla osób, które zmagają się z sezonowym nieżytem nosa czy podrażnieniem błon śluzowych.
Olej z czarnuszki dla dzieci
Olej z czarnuszki dla dzieci to cenny sprzymierzeniec ich układu odpornościowego. Dobrej klasy produkty wspierają ich rozwój. Jest on również bardzo pomocny w przypadku problemów żołądkowych, jak również stanowi wsparcie dla dzieci zmagających się z astmą czy też alergiami. Tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza najmłodszym kwasów nienasyconych, jak również witamin E, F i K. Do tego dochodzi jeszcze biotyna i sterole, a ponadto magnez, żelazo, cynk i selen.
Jak i kiedy pić olej z czarnuszki?
Po olej z czarnuszki sięga się najczęściej w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy jest narażony na działanie wielu chorobotwórczych drobnoustrojów. Jeśli zmagamy się z alergią, wówczas można sięgać po niego również np. wiosną, w trakcie pylenia. Rzadko pojawia się on w codziennej diecie latem.
Jak wprowadzić olej z czarnuszki do diety? Można na przykład dodać go do sałatek, grillowanych warzyw czy też do twarogu lub zupy. Z powodzeniem może pojawić się także w wersji solo. Wystarczy wlać go na łyżeczkę lub do kieliszka. Można dodać do niego np. miód lub sok z cytryny. Tak naprawdę nie ma jednego sprawdzonego sposobu na to, jak go podawać. Wszystko jest kwestią indywidualną. Najważniejsze jest to, aby znaleźć swój własny i być systematycznym w działaniu. Spożywanie oleju z czarnuszki, to ukłon w kierunku dobrego zdrowia i tym samym – lepszego samopoczucia. To takie paliwo, które może dostarczyć energii do działania niezależnie od pory roku.