
Witamina E jest jedną z najważniejszych substancji, jakie organizm człowieka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jest ona często stosowana w kosmetologii, jako witamina młodości, oraz w medycynie, jako witamina płodności. Te określenie idealnie opisują to, jakie znaczenie ma ona dla człowieka. W naszym artykule dokładniej opisujemy najważniejsze właściwości witaminy E, w jakich produktach można ją znaleźć oraz w jakich celach najczęściej jest wykorzystywana.
Jakie funkcje pełni witamina E w organizmie człowieka?
Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim, obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz przed wywoływanymi działaniem wolnych rodników uszkodzeniami komórek. Ma też duże znacznie dla ochrony krwinek czerwonych i dla przekazywania w całym ciele sygnałów nerwowych. Oprócz tego witamina E bierze też udział w utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, w syntezie substancji przeciwkrzepliwych oraz w zmniejszaniu zlepiania się płytek krwi, czym przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Ma też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jak dodaje nasz rozmówca, farmaceuta z apteki internetowej MIRO:
Odpowiednia ilość witaminy E jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży. Substancja ta jest bowiem współodpowiedzialna nie tylko za utrzymania ciąży, ale również za prawidłowy rozwój płodu. Z tego względu wielu lekarzy po potwierdzeniu u pacjentki zajścia w ciążę i stwierdzeniu takiej potrzeby zaleca przyjmowanie odpowiednich suplementów.
Jakie mogą być objawy niedoboru witaminy E?
Na szczęście do powstania niedoborów witaminy E w organizmie dochodzi bardzo rzadko. Może do nich jednak dojść u pacjentów z celiakią lub mukowiscydozą oraz u osób, które borykają się z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu i mają rzadko występującą chorobę genetyczną w postaci zespołu Bassena-Kornzweiga. Pacjentom, którzy mogą mieć problemy z niedoborem witaminy E zaleca się stosowanie odpowiednich suplementów diety. Skutkami niedoborów mogą być m.in.:
- anemia,
- degeneracja i zanik mięśni,
- przewlekłe zmęczenie,
- rogowacenie i przyspieszone starzenie się skóry,
- problemy z kośćmi.
Gdzie jest najwięcej witaminy E?
Najwięcej witaminy E znajduje się w olejach roślinnych, głównie w oleju słonecznikowym i w oleju z zarodków pszennych. Duże ilości witaminy E są też w orzechach laskowych, w migdałach, w kiełkach raz w zarodkach nasion zbóż. Chcą zadbać o przyjmowanie zwiększonej ilości witaminy E warto wiedzieć, że znacznie większe jej ilości znajdują się w olejach tłoczonych na zimno. W olejach, które są produkowane przemysłowo jest ich wyraźnie mniej.