Dieta wegańska cieszy się coraz większym powodzeniem, zatem przepisy na roślinne alternatywy dla znanych przysmaków są coraz liczniejsze i ciekawsze. Z jakich rozwiązań mogą skorzystać te osoby, które lubią kiełbasę i szukają jej wegańskich zamienników?
Jednym z ciekawszych sposobów na to, by dieta roślinna i smak kiełbasy połączyły się ze sobą, jest skorzystanie z przepisu na wiejską kiełbasę z dodatkiem suszonych pomidorów. Jakie przepisy można wykorzystać, by stworzyć taki rarytas? Oto jedna z ciekawszych propozycji.

Składniki, niezbędne do przygotowania domowej kiełbasy w wegańskiej wersji:
-czerwona fasola – 1 puszka
-posiekana biała cebula – ½ główki
-suszone pomidory – 6 sztuk
-czosnek – 2 ząbki
-olej kokosowy – 2 łyżki
-ciemna mąka gryczana – ¾ szklanki
-zmielony słonecznik- ½ szklanki
-przyprawy – sól, szczypta chili, wędzona słodka papryka, czerwona słodka papryka, posiekana pietruszka, rozmaryn.

Przygotowanie wegańskiej kiełbasy nie jest trudne. Na początek wystarczy podsmażyć na oleju cebulę oraz czosnek, a w międzyczasie połączyć fasolę z pomidorami i przyprawami oraz dokładnie je zblendować. Gdy cebula i czosnek będą gotowe, należy połączyć je z masą z fasoli i blendować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wystarczy dodać mąkę, a wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gotowa, należy z niej uformować kiełbaski, a następnie ułożyć je na folii śniadaniowej (lub na osłonkach do kiełbas i wędlin) i starannie je owinąć. Tak przygotowane kiełbaski wystarczy już tylko ułożyć na dnie garnka, zalać wodą i gotować przez 30 minut. Efekt? O tym każdy miłośnik wegańskich kiełbas oraz wędlin będzie mógł się przekonać sam.