Pierwszy posiłek musi być pożywny i dostarczać energii na resztę dnia. Jeśli uwielbiasz z rana zjeść coś na słodko, koniecznie powinieneś wypróbować nasz przepis na czekoladowe pancakes z owocami. Puszyste naleśniki w amerykańskim stylu to świetny sposób na niedzielne śniadanie, poobiedni deser lub szybką przekąskę w ciągu dnia, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Sprawdź, jakie to proste!

Czekoladowe pancakes – co przygotować?

Śniadanie wcale nie musi być nudne, co udowadnią nasze czekoladowe pancakes z owocami. Łączą w sobie formę klasycznych naleśników i puszystą konsystencję muffinki. Przepis jest nieskomplikowany i bazuje na tanich, łatwo dostępnych składnikach, które powinieneś mieć w swojej kuchni. Do jego przygotowania będziesz potrzebował tylko miksera i patelni, a realizacja wszystkich etapów nie zajmie Ci więcej niż 30 min.

Lista składników

  • 130 g mąki tortowej,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g masła,
  • tabliczka czekolady mocno gorzkiej E.Wedel,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 ml śmietanki,
  • łyżka oleju,
  • ulubione owoce.

W przepisie wykorzystaliśmy banany, gdyż są łatwo dostępne przez cały rok. Zamiast nich możesz wykorzystać truskawki, maliny, jagody lub inne sezonowe owoce. Pancakes czekoladowe będą też świetnie smakować z brzoskwiniami lub ananasami z puszki.

Sposób przygotowania

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i czekoladę. Możesz też to zrobić w kąpieli wodnej.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj razem z cukrami i proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka, śmietankę, mleko i olej.
  4. Płynną masę przelej do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  5. Do przygotowanej mieszanki dodaj roztopione masło z czekoladą i przy użyciu łyżki lub szpatułki wymieszaj składniki.
  6. Na patelni rozgrzej olej i chochlą nalewaj ciasto. Smaż z obu stron przez ok. 2-3 min.

Po zdjęciu z patelni ułóż na placuszkach owoce pokrojone na niewielkie kawałki. Opcjonalnie możesz roztopić w rondelku tabliczkę czekolady gorzkiej E.Wedel i tak przygotowanym sosem polać naleśniki po wierzchu.