Prostata jest niewielkich rozmiarów gruczołem, który w wieku dojrzałym, zwłaszcza po ukończeniu 50 roku życia może okazać się problemem wielu mężczyzn. Jednym z głównych objawów przerostu prostaty jest problem z oddawaniem moczu. W przypadku zdiagnozowania tej choroby pomocna może okazać się odpowiednia dieta, którą warto również stosować, aby zapobiegać rozwojowi tego schorzenia. Co zatem jeść przy problemach z prostatą?
Przerost prostaty – przyczyny i objawy
Prostata, czyli gruczoł krokowy jest to narząd mięśniowo-gruczołowy, który wchodzi w skład męskiego układu płciowego, znajdujący się poniżej pęcherza moczowego. Prostata wytwarza wydzielinę, która stanowi nośnik dla plemników.
Najczęstszą chorobą prostaty jest jej łagodny przerost, który występuje u około 50% mężczyzn po 60 roku życia oraz u blisko 80% mężczyzn po 80 roku życia. Problemy z prostatą oddziałują w negatywny sposób na aktywność seksualną mężczyzn. Łagodny przerost prostaty wynika z rozrostu komórek gruczołowych, które następnie powodują ucisk na przewód moczowy. To wiąże się z problemami z oddawaniem moczu oraz niemożnością pełnego wypróżniania się. Rzadszą chorobą dotyczącą prostaty jest nowotwór złośliwy (PCA).
Przyczyny problemów z prostatą to w szczególności:
• wiek (starzenie się organizmu),
• obniżone wytwarzanie testosteronu.
Ponadto, rozrostowi prostaty może sprzyjać także palenie papierosów, zła dieta, picie alkoholu, zanieczyszczenie środowiska oraz czynniki genetyczne. Są to tak zwane czynniki ryzyka, które zależne od nas samych mogą prowadzić do problemów gruczołu krokowego.
Wśród objawów prostaty wyróżnia się:
• zatrzymywanie moczu oraz jego spowolnione oddawanie,
• nagłą potrzebę oddania moczu,
• trudności oraz bóle przy oddawaniu moczu,
• niepełne wypróżnianie się,
• krew w moczu,
• częste oddawanie moczu, zwłaszcza w nocy.
Dieta przy problemach z prostatą. Co jeść a czego unikać?
Dieta mężczyzn borykających się z problemami z prostatą powinna opierać się na:
• Warzywach oraz owocach, ponieważ są one doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Co więcej, mogą one spowalniać procesy starzenia się organizmu poprzez walkę z wolnymi rodnikami (Witaminy A, C, E zawarte w truskawkach, jabłkach grejpfrutach, czerwonej porzeczce, pomidorach, szpinaku, brokułach, czerwonej papryce czy kapuście).
• Zdrowych nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, zawartych w olejach roślinnych (olej lniany, ryby, tran, oliwa z oliwek).
• Odpowiednim nawadnianiu organizmu. Poza wodą zaleca się picie soku z żurawiny, chroniącego przed infekcjami układu moczowego, a także zieloną herbatę.
• Suplementacji cynkiem oraz dostarczaniu organizmowi produktów bogatych w ten składnik (pestki dyni, jaja, orzechy, drożdże, fasola, kiełki pszenicy, wątróbka).
• Błonniku (pieczywo pełnoziarniste, otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, ryż brązowy).
W przypadku przerostu prostaty nie jest wskazane:
• Spożywanie nadmiaru tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (masło, margaryna, tłuste mięsa, smalec, boczek).
• Spożywanie rafinowanego cukru, słodyczy, syropu glukozowo-fruktozowego.
• Spożywanie produktów z białej mąki pszennej.
• Picie alkoholu.
• Palenie papierosów.