
Podczas jesieni mamy do czynienia z dużą różnicą temperatur – często się zdarza, że w dzień jest bardzo ciepło, natomiast nocą robi się wyjątkowo chłodno. Dodatkowo deszcze i wiatr bardzo niekorzystnie wpływają na odporność. W tym czasie warto stosować kilka prostych zasad, które pomogą wzmocnić organizm i uchronią przed infekcjami wywołującymi przeziębienia i grypy. Jednym z takich patentów jest dodawanie pigwy do herbaty.
Niepozorny owoc
Pigwa przypomina mieszankę jabłka z gruszką i nic w tym dziwnego, ponieważ pochodzi z tej samej rodziny. Nie jest tak popularna, jak wymienione owoce, jednak warto się do niej przekonać, ponieważ posiada wiele cennych składników i witamin, które doskonale wpływają na zdrowie. Są to witamina C, witamina B i prowitaminy A. Pigwa jest również źródłem jodu, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Co to oznacza?
Pigwa wykazuje właściwości antywirusowe, dlatego dodawanie jej do herbaty zdecydowanie poprawi samopoczucie podczas jesieni, a także doda niepowtarzalny smak i wyśmienity aromat.
Co można przyrządzić z pigwy?
Oczywiście dodawanie surowych owoców pigwy do herbaty to nie najlepszy pomysł. Należy ją wcześniej odpowiednio przygotować. Inspiracje i pomysły, co można z pigwą zrobić, znajdują się na wielu stronach internetowych poświęconych gotowaniu, na przykład na najlepszewkuchni.pl.
Najszybszym sposobem na zrobienie przetworu z pigwy idealnego do herbaty będzie jej zapasteryzowanie. Wystarczy kilogram owoców i 1/3 kilograma cukru. Owoce należy obrać, usunąć gniazda, a następnie pokroić w cienkie wiórki. Później zasypać ją cukrem i odstawić na kilka godzin. Kiedy puści sok przełożyć do słoiczków, a je gotować w garnku z wodą napełnioną do 2/3 wysokości słoiczków.
Sok z pigwy będzie równie idealny jako dodatek do herbaty na jesienne dni. Obrane owoce należy wycisnąć w sokowirówce, odcedzić, przelać do butelek i pasteryzować przez około 30 minut. W ten sposób utrzymane zostaną jej właściwości i smak.