Młody zielony jęczmień zasłynął jako roślina o działaniu wspomagającym odchudzanie. Chętnie zatem sięgają po niego osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, jak i te, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jakie inne cenne dla zdrowia właściwości znajdziemy w zielonym jęczmieniu i dlaczego warto go suplementować?

Młody zielony jęczmień – właściwości

Oczywiście jęczmień nie jest odkryciem naszych czasów, gdyż jego wyjątkowe właściwości znane były już w starożytności. Obecnie zainteresowanie tą rośliną wynika w dużej mierze z jej korzystnego wpływu na proces odchudzania. Co znajdziemy w młodym zielonym jęczmieniu?

Młody zielony jęczmień jest rośliną charakterystyczną właśnie przez swoje zielone ubarwienie, które zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Młody zielony jęczmień to także źródło witamin z grupy A, B oraz C, ponadto posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki dużej zawartości flawonoidów. Jest to również roślina zawierająca dwa razy więcej wapnia i potasu niż pszenica oraz około 50% mniej fosforanów, czyli składnika, który w wielu produktach występuje w nadmiarze. W młodym jęczmieniu znajdziemy także beta-karoten, błonnik, kwas foliowy oraz cenne aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i muszą one być dostarczane wraz z pożywieniem.
Młody zielony jęczmień – zastosowanie

1. Wspomaga odchudzanie
Młody zielony jęczmień dzięki dużej zawartości błonnika jest często stosowany wśród osób będących na dietach odchudzających. Błonnik usprawnia pracę naszego organizmu, wspomagając metabolizm, a ponadto ogranicza uczucie głodu. Reguluje on także pracę jelit oraz chroni przed zaparciami. Pamiętajmy jednak, że młody zielony jęczmień jest jedynie suplementem! Jego przyjmowanie bez odpowiedniej diety oraz ruchu nie spowoduje nagłej utraty kilogramów.

2. Obniża cholesterol
Suplementacja zielonym jęczmieniem pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL. Dzieje się to za sprawą β-sitosterolu hamującego wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Jęczmień jest także zalecany wśród osób chorujących na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. Przeprowadzone badania wykazały, że u chorych na cukrzycę typu II suplementacja jęczmień spowodowała zmniejszenie liczby wolnych rodników oraz sprzyjających miażdżycy form cholesterolu LDL.

3. Działa oczyszczająco
Jest to roślina o działaniu detoksykacyjnym. Jej spożywanie pozwala usunąć szkodliwe metale ciężkie, a wydalaniu niebezpiecznych toksyn sprzyja beta-karoten oraz chlorofil. Co więcej, młody zielony jęczmień wpływa korzystnie na pracę wątroby oraz ogranicza działanie wolnych rodników.

4. Wzmacnia odporność
Młody zielony jęczmień zawierając wiele cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów, działa przeciwzapalnie, anytwirusowo oraz antynowotworowo. Jest to także suplement pomagający utrzymać prawidłowy poziom pH. Zapewnienie równowagi przyczynia się natomiast do prawidłowego funkcjonowania komórek.