Jakie wino na święta?

Święta Bożego Narodzenia to czas, który oferuje miłośnikom wina wiele okazji, aby odwiedzić swój ulubiony sklep z winem i kolejno delektować się ulubionymi butelkami. Jakie trunki najlepiej sprawdzą się w tym okresie? Jak prawidłowo podawać wino?

Serwowanie wina — jak zrobić to prawidłowo?

Nie każda osoba, która odwiedza systematycznie sklep z winem, wie, jak prawidłowo podawać ten trunek. W dużym skrócie powinno wykonać się to w następujący sposób:

  • W zasięgu ręki powinno znajdować się kilka różnych butelek wina — tylko wtedy można mieć pewność, że trafi się w gust,
  • Nie trzeba obawiać się podania lepszych butelek na początku,
  • Należy uwzględnić potrawę, jaka jest serwowana — inne wino pasuje do ryb, a inne do mięs,
  • Trzeba pamiętać o właściwych temperaturach — nie można doprowadzić do tego, by czerwone wino było zbyt ciepłe lub białe zbyt zimne.

Sklep z winem oferuje wiele trunkowi, jednak który wybrać na święta?

Każdy miłośnik wina doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że Boże Narodzenie to czas, który oferuje możliwość wydobycia najlepszych butelek z piwnicy. Przecież to świąteczny posiłek, z nadzieniem, tłustymi sosami i różnymi dodatkami, jest po części zabójcą wina, a przy stole z pewnością zasiądą osoby, które nie są koneserami wina i preferują zupełnie inne trunki.

Mimo wszystko najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie na stole dwóch, a nawet trzech butelek, które z pewnością zaspokoją każdy gust. Ważne jest jednak, aby podczas wyboru kierować się różnorodnością.

Do potraw wigilijnych najlepiej pasują wina białe. Chcąc zadowolić wszystkich, nie ma sensu eksperymentować — o wiele lepiej jest postawić na tzw. klasyki.

Wino czerwone podawane jest natomiast do większości czerwonych mięs, a białe do drobiu. Wyjątkiem od tej reguły jest pieczona kaczka. Uważana jest ona za mięso czerwone, w związku z czym najlepiej do niej pasuje wytrawne czerwone wino.

W przypadku indyka rekomenduje się umieszczenie na stole zarówno białego, jak i czerwonego wina. Gęś za to potrzebuje czegoś, co cechuje się większą kwasowością, aby można było przebić się przez tłuszcz.

Warto wiedzieć, że opcje wegetariańskie nie stwarzają tyle kłopotów, gdyż przeważnie towarzyszą im identyczne dodatki co indykowi. Oznacza to, że i tutaj doskonale sprawdzą się czerwone wina.