Baton z ziarnami to pyszny słodycz, który, poza tym, że smaczny sam w sobie (idealnie sprawdza się jako przekąska bądź drugie śniadanie), może posłużyć nam także do wykonania wielu pysznych, jesiennych, warstwowych deserów. Jak wykorzystać kupiony ostatnio Miodziak marki Galicia do przygotowania niedzielnego deseru dla rodziny? Oto nasze propozycje! Koniecznie przetestujcie wszystkie – są przepyszne!
Deser a’la szarlotka z Miodziakiem Orzechowym w roli głównej
Jesienna, podawana na ciepło szarlotka z lodami lub bitą śmietaną to ciasto, którego nie można nie kochać. Jeśli jednak nie macie czasu na pieczenie, a uwielbiacie smak gorących jabłek z cynamonem w otoczeniu chrupiącej kruszonki, mamy dla Was szybką i banalnie prostą alternatywę. Do przygotowania dwóch porcji potrzebujecie:
- 2 batony ziarniste Miodziak Orzechowy marki Galicia,
- 2 duże jabłka,
- łyżkę masła,
- cynamon,
- 1 małą śmietanę 36%,
- 5 łyżek cukru.
Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło i dodajcie do niego pokrojone w kostkę jabłka. Posypcie je łyżką cukru i smażcie, aż zrobią się delikatnie brązowe i miękkie. W międzyczasie ubijcie śmietanę na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru. Pokruszcie także przygotowane wcześniej Miodziaki. Gdy jabłka są gotowe i ostygły już do temperatury pokojowej, możecie przejść do układania naszego smakowitego deseru. Wykorzystajcie do tego kieliszki do martini. Będzie wyglądał zachwycająco. Na dno każdego z dwóch kieliszków wyłóżcie ¼ przygotowanych jabłek. Posypcie je solidnie cynamonem, a następnie połową rozdrobnionego miodziaka. Na batonik dodajcie warstwę bitej śmietany i ponownie miodziaka. Na wierzch dodajcie kolejną część jabłek, cynamon i drugą warstwę idealnie słodkiej i maksymalnie puszystej bitej śmietany.
Jesienny budyń czekoladowy z batonikiem Miodziak i musem śliwkowym
Śliwki to hit jesieni. Są w każdym sklepie, a co za tym idzie – żal byłoby ich nie wykorzystać. Właśnie teraz, jesienią, są one najlepsze i najbardziej smaczne. Idealnie słodkie, a jednocześnie delikatnie kwaśne. Do przygotowania naszego deseru (2 porcje) koniecznie zaopatrzcie się w:
- 2 batoniki z ziarnami Miodziak 5 Ziaren,
- budyń czekoladowy bez cukru,
- cukier biały do gotowania budyniu (ilość wg instrukcji na opakowaniu),
- mleko do gotowania budyniu (ilość wg instrukcji na opakowaniu),
- 8 śliwek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- przyprawę korzenną do smaku.
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od umycia i wydrążenia śliwek. Gdy są gotowe, wkładamy je do garnka i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Dodajemy do nich w międzyczasie brązowy cukier oraz szczyptę przyprawy korzennej. Gdy śliwki całkowicie się rozpadną, w odrobinie wody rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i tak przygotowaną miksturę dodajcie do śliwek. Dzięki tej czynności mus stanie się gęsty i kremowy. Po przygotowaniu odstawcie go do ostygnięcie i przejdźcie do gotowania budyniu czekoladowego, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy mleko na budyń się gotuje, na dno pucharków pokruszcie baton z ziarnami Miodziak 5 Ziaren marki Galicia. Wylejcie na niego przygotowany budyń, a na samą górę dodajcie mus śliwkowy. Podawajcie udekorowane kostką mocno mlecznej czekolady i listkiem mięty. Pychotka!