Dzianiny dresowe (dresówka) oraz dzianiny jersey to bardzo popularne materiały, z którymi niemal każdy obcuje na co dzień, nawet o tym nie wiedząc. Choć są one nieco podobne, to wykazują jednak pewne różnice. Zarówno dresówka, jak i jersey posiada wiele różnych typów, co sprawia, że wybór jest ogromny. Czym różnią się od siebie obie te dzianiny?

Dzianiny jersey – ogólna charakterystyka

Mało jest materiałów tak uniwersalnych i cenionych jak dzianiny jersey. Materiał ten cechuje się miękkością oraz tym, że jest przyjemny w dotyku, a ubrania z niego wykonane są bardzo wygodne. Nazwa materiału pochodzi od maleńkiej wyspy położonej na kanale La Manche – Jersey. W Polsce przyjęła się spolszczona wersja, mimo że w sklepach z tekstyliami można także spotkać nazwę oryginalną. Dzianiny jersey już od samego początku wyrabiane są jedynie z cienkich włókien wełnianych. Na chwilę obecną do jego produkcji stosuje się także wiskozę, bawełnę oraz materiały syntetyczne. Wybór na rynku jest naprawdę ogromny. W trakcie procesu produkcji do dzianiny jersey dodaje się także niewielkie ilości elastanu. Dzięki temu ubrania stają się rozciągliwe we wszystkich kierunkach, doskonale dopasowują się do ciała oraz są odporne na gniecenie. Ubrania z dżerseju są bardzo komfortowe i wygodne. Wymagają jednak właściwej pielęgnacji. Ubrania z niego wykonane najlepiej prać ręcznie w letniej wodzie lub pralce z ustawionym programem do tkanin delikatnych. W trakcie suszenia ubrania mogą się nieco rozciągnąć pod wpływem własnego ciężaru, dlatego najlepiej rozłożyć je na płaskiej powierzchni. Istotny jest także sposób prasowania. Dzianiny jersey, jak każde dzianiny posiadają oczka. Prasować należy zawsze wzdłuż oczek, zgodnie z ich kierunkiem. Właściwa pielęgnacja sprawi, iż rzeczy wykonane z jerseyu będą świetnie się prezentowały przez dłuższy czas.

Dzianina dresowa – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Dzianina kojarzy się wszystkim w pierwszej kolejności z ciepłymi szalami, czapkami oraz swetrami, które otulają nas w chłodne dni. Dzianina doskonale sprawdza się także w przypadku dresów i bielizny. Obecnie dresówka, a więc odzież dresowa, jest bardzo modna, można znaleźć ją zarówno w sieciach sklepów, jak i na wieszakach w pracowniach projektantów. Materiał ten powstaje jednej nitki układającej się w typowy splot, tworzy się ją z przędz bawełnianych z domieszkami syntetycznych i sztucznych włókien. Dresówka jest elastyczna, cechuje się także tym, że zapewnia bardzo dobrą cyrkulację powietrza, co pozwala jej w ciepłe dni izolować od ciepła, natomiast, gdy jest zimno, świetnie ogrzewać.

Dzianina dresowa, jak z resztą pozostałe dzianiny dzieli się według trzech kryteriów, a więc rodzaju splotu, gramatury i składu. Co więcej, wyróżnia się dwa rodzaje dresówki: dzianina dresowa drapana oraz dzianina dresowa niedrapana (pętelkowa).

Dzianina dresowa drapana z jednej strony posiada mały meszek, czyli baję dresową. Jest ona grubszą oraz bardzo ciepłą dzianiną, która świetnie sprawdza się jako materiał na spodnie i bluzy dresowe. Dresówka pętelkowa posiada na lewej stronie charakterystyczną pętelkę (stąd też określana jest pętelkową), jest to typowa dresówka, którą wykorzystuje się do szycia spodni, tunik, bluzek, sukienek. Materiał ten cechuje się odpornością na gniecenie, co dodatkowo zwiększa wygodę jego użytkowania. Dresówka może różnić się między sobą pod względem składu, wytwarza się ją z przędz bawełnianych z dodatkiem sztucznych i syntetycznych włókien. W przypadku dzianiny pętelkowej produkuje się ją przeważnie z domieszką elastanu lub lycry, które zapobiegają wypychaniu oraz dodatkowo zwiększają elastyczność materiału. Dzianina dresowa drapana posiada natomiast domieszkę poliestru, który ogranicza jej kurczliwość oraz dodatkowo zapobiega jej wypychaniu.

Dzianina dresowa w zależności od gramatury może cechować się różnymi właściwościami, jedna będzie delikatna, bardzo miękka i rozciągliwa, dopasowująca się do kształtu ciała, z kolei inna sztywna. W przypadku dzianiny pętelkowej minimalna gramatura wynosi 220 g/m2, natomiast gramatura grubszej dzianiny drapanej to minimum 280 g/m2 do 340 g/m2.