Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, która wyłącza ze spożywanej żywności produkty zawierające białka glutenu.Stosowana jest przede wszystkim podczas leczenia celiakii. Choroba ta jest trwałą nietolerancją glutenu, powodującą zmiany w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym.

Czym jest gluten i gdzie się znajduje? 

Gluten jest plastyczną i sprężystą masą, którą uzyskać można przez wymycie skrobi z mąki pod bieżącą wodą. Składa się w 80-90% z białka, które w zależności od frakcji w jakiej występują w danym zbożu mogą wywoływać reakcje alergiczne oraz rozwój celiakii.

Gluten występuje w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień. W związku z tym dieta bezglutenowa opiera się na produktach niezawierających tych zbóż.

Jakie zboża mogą być spożywane?

Do naturalnie bezglutenowych zbóż należą:

-kukurydza,

-proso,

-sorgo,

-ryż,

– mąka abisyńska (teff).

Naturalnie bezglutenowe (niebędące zbożami) produkty, które zastąpią przetwory z mąki glutenowej to produkty z roślin takich jak:

– gryka,

– maniok,

– amarantus,

– ziemniaki,

– soja,

– ziarno lnu.

Inne produkty

Dzięki wprowadzonej 25 listopada 2005 roku dyrektywie UE  2003/89/EC każdy producent zobligowany jest do umieszczenia na swoim produkcie informacji na temat zawartości alergenów, w tym glutenu. Dzięki temu zwiększa to bezpieczeństwo osób, które przebywają na diecie bezglutenowej. Dotyczy to między innymi: budyni, kisieli, galaretek, przypraw, wędlin, ziół, kakao, słodyczy, czekolad, dżemów.

Znak przekreślonego kłosa 

Znak przekreślonego kłosa informuje, że produkt jest wolny od zawartości glutenu. Jest on licencjonowanym znakiem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.

Czy zastanawiało Cię jednak skąd ten znak na etykietach produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu (np. na płatkach kukurydzianych)? Gluten jest elastycznym i lepkim białkiem, które bardzo ciężko usunąć min. wymyć z linii produkcyjnych w zakładach przetwórczych. Umieszczenie tego znaku na produktach nie zawierających naturalnie glutenu, świadczy zatem o tym, że produkcja danego artykułu odbywała się w pomieszczeniach z liniami produkcyjnymi, na których wcześniej nie znajdowały się produkty ani surowce zawierające mąki glutenowe.

Dieta bezglutenowa powala uniknąć niedoborów pokarmowych i powikłań w celiakii. Osoby na diecie bezglutenowej powinny zwracać uwagę na wybór produktów, które nie zawierają zbóż glutenowych, a także wybierać artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa.