Jeśli psuje ci się jedzenie i wyrzucasz je do kosza to rocznie możesz tracić nawet kilkaset zł. Polacy, o zgrozo, najwięcej wyrzucają chleba i wędlin, a także warzyw i owoców.otych albo i więcej.
Wystarczy jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad i nasze marnotrawstwo nie będzie już tak duże. Nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucamy nasze pieniądze i niepotrzebnie zanieczyszczamy środowisko.
– pasztet – nie kupuj za dużo, bo nie jest wskazane jego zamrażanie, traci wtedy walory smakowe i kruchość, a także kilka cennych minerałów
– mięso – jak po przygotowaniu obiadu zostanie ci kawałek od razu go zamroź
– sałatki warzywne, przyrządzone z ugotowanych warzyw mogą w naszych lodówkach przetrzymać tydzień w dobrze zamkniętych pojemnikach
– sosy i ryby należy przygotowywać na bieżąco, tylko świeże posiadają swoje cenne walory
– nie zdążyłeś zjeść wszystkich owoców to zrób kompot – pracy na 5 minut, a unikniesz wyrzucenia na drugi dzień, kompoty można przechowywać w lodówce do 3-4 dni
– nie wyrzucaj mazurka wielkanocnego, wiele z nich może postać nawet do dwóch tygodni
– jaja bez sosów ogą postać nawet do 4 dni w lodówce, dlatego wszelkie sosy podawaj tuż przed podaniem
A oto kilka przydatnych przepisów na codzienne nie marnowanie
Deser
8 wczorajszych croissantów, rogalików maślanych lub chałki
5 dkg rodzynek
½ l. mleka
½ l .śmietany 18 proc.
tabliczka białej czekolady
15 dkg cukru
3 jajka
40 g whisky
łyżeczka masła
Cukier puder
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, pieczywo pokroić w poprzek na kawałki lub na kromki, ułożyć w naczyniu i posypać rodzynkami. Mleko, śmietanę i połowę cukru podgrzać w małym rondelku, a następnie dodawać i rozpuścić w nim czekoladę. Oddzielnie ubić jajka z pozostałą częścią cukru, dodać mleko z czekoladą, alkohol, wymieszać i polać tym pieczywo. Aby rogaliki przesiąkły pozostawić na ok. 15 minut i następnie wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. pół godziny. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Można ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, aby cukier się skarmelizował.
Czeskie przysmaki
15 dkg czerstwej bułki
40 dkg mąki
1 dkg świeżych drożdży
20 dkg wędzonego boczku
Łyżeczka cukru
Szklanka mleka
Jajko
Sól
Boczek pokroić, wrzucić na patelnię i wytopić z niego tłuszcz, a następnie dodać drobno pokrojoną bułkę, pozostawić aż do zarumienienia. Zrobić zaczyn z drożdży, mleka, cukru, łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wlać go do miski z pozostałą częścią mąki, wbić jajko, wsypać grzanki z boczkiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Po chwili uformować małe kulki i układać je na blacie posypanym mąką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 minut. Podawać z sosami
Omlet
4-5 jajek
20 dkg czerstwej bułki
2 plastry boczku
Szczypiorek
Pieprz i sól
Jajka roztrzepać i dodać łyżkę wody. Boczek kroimy w kostkę, rzucamy na patelnię, a następnie dodajemy do niego drobno pokrojoną bułkę. Późnij dodajemy jajka, a następnie szczypiorek
Zapiekanki
– wystarczy czerstwy chleb lub bułka, wędlina, ser, cebula lub czosnek – produkty układamy na kromkach, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 8 minut i pyszne śniadanie gotowe