Dbanie o to co jemy, może zapobiegać powstawaniu wielu poważnych chorób, w tym wszelkiego rodzaju nowotworom ale i tak w celu konsultacji warto udać się do dietetyka.

Rozwój nowotworów ma ogromny związek ze zmianami jakie zachodzą w otaczającym nas środowisku. Coraz bardziej chemiczna żywność, zanieczyszczone powietrze w dużej mierze odpowiedzialne są za wiele chorób. To co jemy, czym oddychamy, jakich kosmetyków używamy, przekłada się bezpośrednio na nasze zdrowie. Jak zatem powinna wyglądać dieta zmniejszająca ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową? Na co zwracać uwagę, czego unikać?

Żywność przetworzona

Podstawą każdego rodzaju diety, jest wyeliminowanie z niej wszelkich produktów przetworzonych. Są to innymi słowy, produkty po obróbce przemysłowej, podczas której dodane zostają: cukier, tłuszcz, sól, konserwanty, emulgatory, barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu oraz wiele innych. Żywność taka ładnie wygląda, pachnie, zachęca do zakupu, jednak ilość posiadanej chemii w składzie wpływa bardzo negatywnie na ludzki organizm.

Tłuszcz i sól

Tłuste czerwone mięso, choć jest smaczne, spożywane w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie narażone tu jest jelito grube. Zdecydowanie bardziej bezpiecznymi są tłuszcze roślinne, olej z oliwek, olej rzepakowy nasycony kwasami tłuszczowymi omega-3. Tłuszcze pochodzące z orzechów włoskich, ryb również należące do grupy omega-3 zwalczają stany zapalne i mogą zapobiegać ryzyku powstawania raka.
Zbyt duża ilość soli w diecie sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka. Powoduje ona uszkodzenie błony śluzowej wywołując stan zapalny. Zapalenie żołądka bardzo często przez długi czas nie daje żadnych objawów. W efekcie może dojść do rozwoju komórek rakowych.

Dieta antynowotworowa

Aby chronić się przed nowotworem, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i tłuszczy zwierzęcych, soli, a także wszelkiej żywności przetworzonej. Podobnie rzecz się ma z alkoholem, mocną kawą i herbatą. Postaraj się wyeliminować ze swojej diety potrawy smażone, a także wędzone. Warto używać w swojej kuchni dobrej jakości olejów tłoczonych na zimno, lecz nie podgrzewać ich zbyt długo i mocno.

Ważnym jest, by jadać mniejsze posiłki, ale częściej i najlepiej o stałych porach. Wprowadź do swojej diety dużą ilość warzyw i owoców, przy czym pamiętaj, by dokładnie je myć i wybierać tylko te świeże, bez żadnych oznak psucia się, czy pleśni. Absolutnie nie dopuszcza się okrawania spleśniałego kawałka, w takiej sytuacji cały produkt należy wyrzucić.

Odpowiednio dobrana dieta może eliminować ryzyko wielu chorób, a dodatkowo zapewni organizmowi energię i dobre samopoczucie. Przez arkana diety przeciwnowotworowej z powodzeniem przeprowadzi Cię wykwalifikowany dietetyk kliniczny. Zdecydowanie warto odwiedzić poradnie dietetyczną.

Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem z Centrum zdrowia Vitalea.